Kultur

Nyt samarbejde i Nordjylland skal flytte kulturkunder til bus og tog

Et nyt samarbejde mellem Nordjyllands Trafikselskab (NT) og Aalborg Kongres & Kultur Center (AKKC) skal få flere folk til at tage kollektiv trafik til kulturoplevelser i det Nordjyske. Pressefoto

Et nyt samarbejde mellem Nordjyllands Trafikselskab (NT) og Aalborg Kongres & Kultur Center (AKKC) skal forsøge at flytte nogle af de kommende to måneders 10.000-vis af kulturkunder væk fra bilen og nudge dem til at tage en bus eller et tog til koncerten. Og det endda til specialpris under kampagnen ”Sammen om en grønnere kultur”.

Med en kulturbillet til tog og bus kan 20.000 kulturpublikummer til koncerter med f.eks. Jonah Blacksmith, Den Grå Side, Tobias Rahim, Smokie eller Anders Matthesen lade bilen stå og begynde live-oplevelsen allerede, når turen går mod Aalborg. Bilen til og fra en kulturoplevelse kaster både ret meget CO2 og forurenende partikler af sig, og som Nordjyllands store koncerthus, så har AKKC i bæredygtighedsarbejdet kastet noget fokus på at bidrage til en reduktion af de to miljøbelastende områder i Aalborg midtby.

– Det er simpelthen så dejligt allerede under transporten at kunne fokusere på den liveoplevelse, der venter forude i stedet for at have ansvaret for rattet, parkering, kø, betaling og andre ting, der knytter sig til, at du selv kører. Vi læner os jo nærmest op ad trafikknudepunktet for bus og tog på Kennedy Plads i Aalborg midtby, og det tager kun et par minutter fra koncertsalen. Og bruger vores kulturgæster offentlig transport, så sparer de også byen for biler og kloden for lidt CO2, og bliver så også en lille hverdagshelt, smiler Jan Kvistborg, bæredygtighedschef i AKKC. 

Samarbejdet med NT betyder, at man i to måneder tester, hvad der sker, når man sætter ind med en stærk påvirkning over for kulturpublikummet. Og gerne fordi det på alle måder er en god oplevelse at bruge offentlig transport. Kulturbilletten som NT sælger via appen NT Billet eller på hjemmesiden NTbillet.dk under Specialbilletter koster 60 kroner for en returbillet, og det giver økonomiske fordele uden for Storaalborg og jo længere væk man kommer fra i Nordjylland, desto mere er der sparet.

Kampagnen for at flytte kulturgæster fra bil til tog og bus, er dog også rettet mod de fordele, det giver: Lad bilen stå og prøv noget nyt hvis du skal til AKKC’s kulturforestillinger i marts og april! Prøv at slippe for at lede efter en parkeringsplads, nyd en ekstra drink til koncerten, sid og flet fingre, have øjenkontakt når I snakker, slap af og nyd turen uden rattet i hænderne – med andre ord, lad andre køre for dig – du kan få privatchauffør på!

– Det er vores erfaring med den her type samarbejder, at nordjyder, der ikke tidligere har opfattet vores busser og tog som et alternativ til bilen, får øjnene op for, at den gode oplevelse allerede starter i bussen eller toget. Det er både praktisk og rigtig hyggeligt at rejse sammen og sidst men ikke mindst, så bidrager det til den grønne dagsorden, siger Mette Henriksen, Chef for Kunder & Salg i NT.

Efter de to måneder indsats evaluerer NT og AKKC resultaterne og håbet er, at erfaringerne kan danne grundlag for en mere varig løsning i AKKC men også for andre kulturinstitutioner i Aalborg og NT’s øvrige dækningsområde.

PRAKTISKE INFO

  • NT og AKKC forsøger sammen i marts og april til i alt 19 kulturforestillinger at nudge kulturpublikummet til at tage bus og tog. 
  • Billetten købes i appen NT Billet eller på hjemmesiden NTbillet.dk begge steder under Specialbilletter. Har du ikke app’en på din telefon så kan den nemt downloades i App Store (iPhones) eller Google Play (Android-mobiler).
  • Billetten koster 60 kr. tur/retur og kan benyttes i alle NT’s busser og NJ’s tog (RE69, RE75 og RE76) i Region Nordjylland (Billetten kan IKKE benyttes i DSB og Arriva Tog).
  • Billetten er gyldig, hvis den fremvises sammen med en gyldig billet til forestillingen i AKKC.
  • Billetten kan købes en uge før forestillingen og gælder på dagen 4 timer før forestillingen og til kl. 02.00 om natten.
  • Forsøgsprojektet sker i dialog med Aalborg Kommunes klima- og miljøudvalg i arbejdet med at reducere biler og CO2 belastningen i Aalborg.
  • CO2-forbruget pr. km er for bus 27 gram, tog 37 gram og benzinbil 129 gram, så med andre ord sparer du 75% CO2 pr. kørt kilometer, hvis du vælger bussen i stedet for benzinbilen.

Kommentarer